Home

Botime të reja

Lista e plotë

Flutura Açka

Mifi shqip

Aktivitete

Kontakt

Lidhje


Flutura Açka (2007)
© Foto: Geljant Kaleci, Tiranë

'Flutura Açka është Marguerite Duras-i shqiptar.'


Amelia Liceva, kritike, Sofje 2006

Lindi në qytetin e Elbasanit, më 1966. Është poeteshë, shkrimtare dhe botuese. Është diplomuar për Statistikë në Fakultetin e Ekonomisë në Universitetin e Tiranës më 1988 dhe për Gjuhë-Letërsi më 2001 në Universitetin e Elbasanit.Pas studimeve universitare, punoi për disa vite si gazetare dhe më pas administratore dhe redaktore e botimeve në shtëpi botuese. Më 2001, bashkë me të shoqin e saj holandez, ngriti shtëpinë e saj botuese me qendër në Tiranë. Flutura Açka është shumë e njohur me poezinë e saj. Në vitin 1997 ajo mori çmimin ndërkombëtar "Lira e Strugës" në Netët e Poezisë Strugane ku e ka përfaqësuar poezinë shqipe për disa vite. Në vitin 1998 u zgjodh ndër 13 poetët më të mirë evropianë të gjeneratës së re në konkurrimin për çmimin e madh Tivoli-Europa në Itali. Përfaqësohet me poezitë e saj në pjesën më të madhe të antologjive të poezisë shqipe në gjuhë të huaj dhe poezi dhe cikle të saj janë botuar në shumë gjuhë. Edhe proza e saj po tërheq gjithnjë e më shumë vëmendje, edhe jashtë vendit. Romani i saj i parë "Vetmi gruaje", është përkthyer dhe botuar këtë vit në gjuhën bullgare. Flutura Açka e ndan jetën e saj mes Tiranës dhe Utrechtit, Holandë.

Flutura Açka was born in 1966 in Elbasan, Albania. She studied economy and statistics at the University of Tirana. After her studies she worked as a journalist at one of the first free daily's in Albania, after the fall of dictatorship. From 1992 until 2000 she worked as an editor in bookpublishing. In 2000 she established with her Dutch partner and publisher Richard van den Brink in Tirana an upmarket literary publishing house: Skanderbeg Books. (See: www.skanderbegbooks.com)
Flutura Açka is also known as a writer of poetry and fiction. She published several collections of poetry, and many of her poems are also published in French, Italian, Greek, Rumanian, German and Macedonian translation. For her poetry she received the important Prize of the Struga Festival. She published so far six novels. The first one has been translated into Bulgarian; a Bulgarian critic called her the 'Albanian Marguerite Duras'. Her second has been translated in Dutch; the third is in preparation. In Albania she is looked upon as, if not the most important female writer, at least belonging to the top five of best Albanian writers ever (Top 100 Tirana Observer, August 2007).
Flutura Açka lives both in Tirana (Albania) and Utrecht (the Netherlands) and has one son.

Artikuj nga Flutura Açka Intervista personale Fragmente nga krijimtaria

 

Published works
poetry

Tri vjeshta larg

Tri vjeshta larg, poezi,
Onufri, 1993

Mure vetmie

 

 

Mure vetmie, poezi,
Onufri, 1995

festë me ankthin

 

 

Festë me ankthin,
poezi,
Onufri, 1997


 Kurth' i diellit
, poezi
Skanderbeg books, 2003


Zbathur,

poezi, Toena 2007
Lutje dimri, poezi,
Toena 2008

Ftesë për flirt, poezi,
Skanderbeg Books 2015

ISBN 978-9928-4279-4-6

     
Prose

vetmi gruaje, i pareVetmi gruaje
roman
ISBN 99927-732-1-9
Skanderbeg Books 2001

botim e dytë, 2002 Vetmi gruaje, roman (botim i parë)
ISBN 99927-732-1-9
Skanderbeg Books 2001
110 faq.
Vetmi gruaje, botim i tretëVetmi gruaje
roman (botim i tretë)
ISBN 99927-817-0-x
110 faq.
Çmimi 350 lekë
Skanderbeg Books 2003
Kryqi i harreses
roman
ISBN 99927-886-6-6
Skanderbeg Books 2004
Kryqi i harreses
roman
(botimi i dytë)
Skanderbeg Books 2008
HIRIHIRI
roman
ISBN 99943-1-182-4
2006
161 faq.; 400 lekë
KU JE?
roman
ISBN 978 99943-1-546-8
2009
410 faq.; 1000 lekë
Kukullat nuk kanë Atdhe
roman
ISBN 978-99943-51-80-0
Skanderbeg Books 2013

Të ftuar në Rrethin e Dhjetë
ISBN 978-99943-51-80-0
Skanderbeg Books 2017


     
Translated works
Straf ov zaboraf, përmbledhje poetike në maqedonisht, përktheu Resul Shabani, parathënie nga Paskal Gilevski
Shkup 2002

Vetmi gruaje, në bulgarisht,
Sofia 2007.

Kruis van vergetelheid, hollandisht,
Utrecht 2014

Les souliers de la mémoire,
translated by Edmond Tupja
(Utrecht 2014)

 
Poetry collections
Kënga e Aretuzës,
përmbledhje poetike, zgjedhja nga Flora Brovina & Valentina Saraçini, Buzuku, Prishtinë, 1998
10 vjet poeziPoezi, përmbledhje të 10 vjet poezi, Skanderbeg Books, 2003

Renkimi i shiut,
Poetry
Skanderbeg Books, Utrecht 2011.

   
Miscellaneous
Stinë e ullinjve të thinjur, antologji me poetë elbasanas, Globus R., 2000 Syri i ujt' i Strugës
Dh. Pojanaku, L. Dushi, F. Açka
M. Kallupi, M. Sula, A. Canaj
(Antologji poetike)
     

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Të reja nga
Flutura Açka

Zbathur
Poezi, 2007

Botimet Toena

 

 

Libra të botuara nga shkrimtarja Flutura Açka

Tri vjeshta larg poezi (1993)
Mure vetmie
poezi (1995)
Festë me ankthin
poezi (1997)
Kënga e Aretuzës poezi (1998)
Stinë e ullinjve të thinjur
antologji poetike (2000)
Vetmi gruaje, roman (2001, 2002, 2003)
Kurth' i diellit, poezi (2002)
Strab of zaborab, poezi botuar maqedonisht (2002)
Poezi, përmbledhje poetike 1993-2003
(2003)
Kryqi i harresës, roman (2004, 2008)
Hiri
roman (2006)
Camotata na edna xhena, (Vetmi gruaje) në bullgarisht (2006)
Zbathur
poezi (2007)
Lutje dimri
poezi (2008)
Ku je?
roman (2009)
Kukullat nuk kanë Atdhe
roman (2013)
Ftesë për flirt
poezi (2015)