Nieuwe titels bij Het Wereldvenster

 

Pieter van Lierop | WILD WEST, BOEDAPEST en de rest
Een filmjournalist kijkt terug

 

Veertig jaar lang schreef Pieter van Lierop over film. Aanvankelijk enkel in het Utrechts Nieuwsblad. maar tussen 1975 en 2008 was hij de filmman van de GPD en bereikten zijn artikelen via de regionale dagbladen een oplage die groter was dan die van alle landelijke dagbladen bij elkaar. In die periode was er geen enkele Nederlandse speelfilm die ontkwam aan zijn scherpe maar tevens mooi ironisch geformuleerde meningen.


Als de waarschijnlijk meest veelzijdige filmjournalist van Nederland versloeg Van Lierop 32 keer het Festival van Cannes, 26 keer ‘Venetië’, 11 keer ‘Berlijn’ en hij was jurylid bij soortgelijke manifestaties in Moskou, Montreal, Istanboel, Mar del Plata, Havana en Rio de Janeiro.


Zijn specialistische aandacht strekte zich uit van westerns tot Hongaarse cinema. Intussen was hij kind aan huis in Amerika, waar hij grootheden interviewde als James Stewart, Jack Nicholson, Robert de Niro en Norman Mailer. Hij sprak met o.m. Faye Dunaway, Kim Basinger en Liv Ullmann, maar net zo makkelijk ook met legendarische Japanse cineasten als Kurosawa, Oshima en Imamura.
Als een van de grondleggers van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten werd Van Lierop uitgenodigd in samenwerking met NRC-criticus André Waardenburg voor de site van de KNF een selectie te maken van 25 van zijn meest bijzondere publicaties. Daar werden in deze bundel 30 nieuw geschreven artikelen aan toegevoegd die losjes op het oude werk reflecteren. Dat wordt gekruid met een schat van herinneringen aan kleurrijke feiten en hilarische anekdotes uit een tijd dat regionale kranten nog fier en onafhankelijk waren.


318 pagina’s - paperback met flappen – ca 50 grotendeels door de auteur gemaakte foto’s
ISBN 978 90 76905 48 8
NUR 652, 674
€ 19,90
verkrijgbaar in de boekhandel

Lovende recensies van WILD WEST, BOEDAPEST

 

 

 

Bert van der Veer | De magie van Studio Aalsmeer

Was in Hilversum tv-maken nog een spel, in Aalsmeer ging het om de knikkers. Kijkcijfers bepaalden het bestaansrecht. De output van Studio Aalsmeer heeft – onder de meer dan bezielende leiding van Joop van den Ende – het Nederlandse tv-landschap veranderd. Het was het huis van sterren, toen sterren nog kijkers trokken. Henny Huisman, Ron Brandsteder, Jos Brink, André van Duin. Het was ook de plek waar de neergang van het sterrensysteem inzette. Charitas op tv werd in Aalsmeer uitgedacht en lucratief gemaakt. Talent werd ontwikkeld en de internationale markt verkend. Professionaliteit en frustratie plaveiden de weg voor commerciële televisie. Aalsmeer was waar de overwinningen werden gevierd en het verlangen naar onafhankelijkheid begon te tieren. Waar bovenal tv-maken een bloedserieuze aangelegenheid was. Daarom dit boek: De magie van Studio Aalsmeer. Ontrafeld.

Bert van der Veer werkte vijf jaar voor Joop van den Ende Producties. Hij was tv-regisseur van voornamelijk Henny Huisman en stond aan de wieg van Goede tijden, slechte tijden. Hij schreef verscheidene boeken over de Nederlandse televisie. Voor De magie van Studio Aalsmeer sprak hij met een dertigtal getuigen. Dat leverde onthullende kijkjes achter de schermen op, de geschiedenis van een bijzondere periode in de Nederlandse televisiegeschiedenis.

paperback, 208 p.
met 54 unieke kleurenfoto’s
ISBN 978 90 76905 51 8
€ 21,50

 

 

 

 

 

 

Imprint Het Wereldvenster maakt herstart bij Skanderbeg Books

Op 15 oktober 2020 verscheen de eerste titel bij het opnieuw in leven geroepen imprint Het Wereldvenster, een imprint dat in 1991 door Unieboek werd beëindigd. Uitgeverij Het Wereldvenster werd in 1947 opgericht door verzetsman Joop Uitman, en maakte vervolgens een gang door de uitgeversconcentraties.
Tussen 1980 en 1990 had Het Wereldvenster een sterke lijst met filmboeken, onder meer het Jaarboek Film.
Wild west, Boedapest en de rest. Een filmjournalist kijkt terug van de Utrechtse oud-filmjournalist Pieter van Lierop is en filmboek in deze traditie. Oud-uitgever van Het Wereldvenster Richard van den Brink (69) begon met deze eerste titel een reeks van Nederlandse titels; hij was al sinds 2000 betrokken bij de kwaliteitsuitgeverij Skanderbeg Books, in Tirana, Albanië. Bij diezelfde uitgeverij verschenen er in Nederland ook boeken over Albanië en de eerste Nederlandse militaire vredesmissie (1913/1914) in dat land, zowel in het Nederlands als het Engels.